Cara Hilangkan Lebam Bawah Mata Atau Mata Panda Dan Kedut Bawah Mata

Selain daripada rabun, kekeringan dan masalah-masalah lain yang melibatkan mata, ada jugak masalah lain seperti lebam bawah mata atau mata panda dan kedutan di bawah mata. Tapi masalah ni kita gelar sebagai masalah kosmetik (melibatkan penampilan)

Apa punca lebam bawah mata atau mata panda dan kedutan di bawah mata ni dan macam cara nak atasi masalah ni?

4935569_f260

Lebam bawah mata @ mata panda boleh mencacatkan penampilan

 

PUNCA LEBAM BAWAH MATA ATAU MATA PANDA

  1. Alahan
  2. Atopic dermatitis (ekzema)
  3. Keletihan / tak cukup tidur
  4. Keturunan
  5. Pigmentasi tidak sekata – ini selalunya terjadi kepada orang berkulit hitam dan orang Asia
  6. Terlalu menggosok mata / scratching
  7. Terdedah kepada cahaya matahari yang menyebabkan tubuh menghasilkan lebih melanin, pigmen yang memberi warna kepada kulit
  8. Penipisan kulit, kehilangan lemak dan kolagen (masalah biasa bila umur meningkat) – menyebabkan salur darah di bawah mata kelihatan sangat jelas

PUNCA KEDUTAN DI BAWAH MATA

Penuaan bukan satu-satunya punca yang menyebabkan kedutan di bawah mata. Cahaya matahari, juling, senyuman (sebab tu kalau dalam English term masalah ni dipanggil sebagai smile lines – tapi jangan pulak lepas baca ni tak mau senyum pulak yer… muka masam jer nanti cepat nampak tua.. hehee), merokok, jerawat, pergerakan otot, pembedahan dan kecederaan juga boleh menyebabkan kedutan di muka.

Kalau anda terperasan yang kedutan di bawah mata tu nampak ketara hanya pada sebelah mata jer, itu mungkin berpunca daripada senyuman atau cara tidur yang salah. Kadang-kadang ada orang yang bila dia senyum, senyuman dia agak senget atau tidur suka sembam muka kat bantal… ataupun jenis suka mengiring sebelah terlalu lama… contohnya bila tidur mengiring sebelah kanan jer… jadi mata kananlah yang akan terkesan.

shutterstock_97359077

Kedutan bawah mata – disembunyikan dengan kosmetik bukan jalan penyelesaian

 

LANGKAH PENCEGAHAN LEBAM BAWAH MATA @ MATA PANDA DAN KEDUTAN BAWAH MATA

  1. Jangan terlalu terdedah kepada cahaya matahari terutamanya antara pukul 10.00 pagi hingga 4.00 petang – waktu cahaya matahari sangat terik
  2. Pakai krim pelindung matahari sekurang-kurangnga SPF15 – ketahui jugak cara yang betul pakai sunblock
  3. Pakai cermin mata hitam untuk lindung mata daripada sinaran UV
  4. Jangan merokok
  5. Minum air kosong yang mencukupi – minimum 2 liter sehari
  6. Tidur mengiring yang seimbang – cuba untuk elakkan cuma mengiring sebelah terlalu lama

KRIM UNTUK MEMBANTU MENGHILANGKAN LEBAM BAWAH MATA @ MATA PANDA DAN KEDUTAN BAWAH MATA

enfuselle-eye-treatment

Eye Treatment

Tiada Lagi Garis-Garis Halus dan Kedutan yang Ketara

Memperbaiki penampilan dengan khasiat nutrien dan botani khas untuk mengurangkan garis-garis halus, kedutan dan sembap.
  • Terbukti berkesan secara klinikal
  • 233% pengurangan kedutan dalam tempoh dua minggu
  • 120% peningkatan keanjalan dan ketegangan kulit dalam tempoh dua minggu
  • 209% pengurangan garis-garis halus yang ketara dalam tempoh lapan minggu
  • 32% peningkatan lembapan kulit yang berpanjangan dalam tempoh lapan minggu
  • Tona kulit yang nyata lebih sekata dalam tempoh 12 minggu
  • Botani anti penuaan dan vitamin C membekalkan manfaat yang ketara untuk kulit
  • lembut di sekitar mata
  • Sempurna untuk bahagian leher dan bibir

Hipoalergenik dan telah diuji oleh pakar oftalmologi serta selamat untuk pemakai kanta sentuh

Jadi lepas ni tak perlu risau dah yer kalau ada masalah lebam bawah mata @ mata panda dan kedutan bawah mata tu. Cepat-cepat dapatkan Enfuselle Eye Treatment ni atau kalau nak hilangkan masalah lebam bawah mata @ mata panda dan kedutan bawah mata tu dengan cara ambil suplemen pun boleh jugak… cadangan suplemen terbaik adalah ESP & Collagen Powder

Anda tak akan tersalah pilih. Bertindak sekarang sebelum masalah jadi semakin serius.

Salam Sayang,

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Kulit Sihat & Cantik and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s