Vitamin Semulajadi vs Vitamin Sintetik Dan Organik

Dek kerana lambakan suplemen di pasaran sekarang ni kita dihidangkan dengan banyak pilihan bila nak beli vitamin. Dan ramai yang beranggapan bahawa semua vitamin adalah sama. Belilah vitamin apa pun, jenama apa pun tak kisahlah.. vitamin jugak. Kalau dah namanya vitamin tu mestilah bagus. Jenama tak penting pun… kisahnya…

Tapi tau tak walaupun semua vitamin nampak sama, ia sebenarnya berbeza. Secara umumnya ada 3 jenis vitamin yang kita boleh dapat di pasaran. Ada vitamin semulajadi, ada vitamin sintetik dan ada vitamin organik. Ketiga-tiga jenis vitamin ni pulak of course la beri kesan yang berbeza kepada tahap kesihatan kita.

Macam baru-baru ni kecoh pasal ada beras sintetik yang katanya datang dari negara China. Beras ni dihasilkan daripada plastik. Ha! itulah dia contoh mudah yang kita boleh lihat. Apa la agaknya jadi kalau kita makan nasi daripada beras sintetik yang dihasilkan daripada plastik ni berbanding kita makan nasi daripada beras semulajadi hasil daripada pok0k padi asli?

Kita takut kot2 termakan beras sintetik ni…

Tapi kenapa pulak kita tak ambik berat bila nak beli vitamin.. patutnya kita takut jugak la kot2 termakan vitamin sintetik kan?

Tau tak apa beza antara vitamin semulajadi, vitamin sintetik dan vitamin organik ni?

Analoginya secara ringkas kalau nak kita gambarkan perbezaan antara sintetik, organik dan semulajadi lebih kurang macam dalam gambar kat bawah ni:

SINTETIK VS SEMULAJADI

Dapat tak apa yang saya cuba sampaikan?

Ok, takpe… meh baca secara ringkas tentang apa yang dikatakan semulajadi, sintetik dan organik

VITAMIN SEMULAJADI

  • Dihasilkan dengan pemprosesan yang seminima mungkin dan kepekatan nutrien adalah dalam keseimbangan yang menghampiri kepada keadaan ia ditemui dalam alam semulajadi – kos menghasilkannya lebih tinggi berbanding sintetik
  • Perlukan pelaburan yang tinggi bagi mendapatkan sumber semulajadi yang berkualiti
  • Kebanyakan syarikat tidak menjual vitamin atau mineral semulajadi. Shaklee satu-satunya yang berbuat demikian (rujuk: A consumer Report by Editors of Research Institute for Preventive Healthcare)

VITAMIN ORGANIK

  • Nutrien yang khususnya dipencilkan dari satu sumber semulajadi, biasanya dengan menggunakan haba, tekanan yang tinggi atau pelarut kimia yang kuat
  • Ia tidak sama dengan semulajadi disebabkan proses yang dilaluinya
  • Semasa pemprosesan, ia melibatkan:

– haba yang berlebihan

– produk petroleum biasanya digunakan, menyebab kehilangan nutrien

– ko-faktor yang ada pada nutrein lesap atau rosak tanpa diganti

VITAMIN SINTETIK

  • Nutrien yang dihasilkan dalam persekitaran makmal
  • Bersumberkan tar arang batu
  • Paling murah dan komponennya adalah bahan kimia
  • Kebanyakan makanan tambahan adalah dalam jenis ini
  • Syarikat yang pentingkan keuntungan biasanya akan menggunakan cara ini
  • Biasanya dijual di farmasi
  • Walaupun secara kimianya ia semulajadi tetapi dari segi strukturnya ia jauh berbeza
  • Dari label – dilabelkan dengan huruf ”L” berbanding huruf ”D” bagi vitamin semulajadi (rujuk: How to Understand Food Supplement Labels by Dr. Bruce B. Miller)

Dapat gambaran yang lebih jelas?… bagus.. so, sekarang dah faham la kan bila orang sebut tentang kepentingan memilih vitamin yang betul iaitu vitamin semulajadi.

Semoga perkongsian saya kali ni sedikit sebanyak membantu anda untuk membuat pilihan yang lebih bijak.

Kalau anda membuat keputusan untuk memilih Shaklee sebagai jenama suplemen / vitamin anda maka tepatlah pilihan itu sebab Shaklee memang memberi JAMINAN dan juga merupakan falsafah Shaklee bahawa kesemua produknya adalah SELAMAT, MESRA ALAM (SEMULAJADI) & BERKESAN

PERBEZAAN SHAKLEE

PERBEZAAN SHAKLEE

Pilihan terletak di tangan anda sekarang dan usah ragu-ragu dengan produk yang terbukti berkesan ini.

Takkan la anda sanggup makan vitamin ‘plastik’? Tak mungkin kan?

Salam Sayang,

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in About Shaklee and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s