Tangani Masalah Kolesterol Dan Darah Tinggi Supaya Tak Membawa Kepada Sakit Jantung Atau Stroke

Berpunca dari paras kolesterol yang tinggi -> tekanan darah tinggi, lepas tu melarat ke sakit jantung dan stroke. Ni masalah atau penyakit yang biasa sangat kita dengar sekarang kan?

Punca utama selalunya adalah diet yang tak sihat. Tak berbaloi rasanya kalau kita abaikan diet sihat dan sudahnya dapat penyakit yang boleh membawa maut ni kan?

Kali ni saya nak share sikit info tentang stroke, iaitu salah satu penyakit yang boleh menyerang kita senyap-senyap jer… selain daripada serangan jantung, serangan stroke pun jadi salah satu daripada punca kematian yang kerap.

Stroke atau kadang-kadang dipanggil sebagai “serangan otak” terjadi bila saluran darah ke otak menjadi sempit atau tersekat. Disebabkan tu, aliran darah ke bahagian otak terhenti, menyebabkan kehilangan sel oksigen dan glukos yang dibekalkan oleh darah.

Terdapat 2 jenis stroke:-

Ischemic stroke: Lebih kurang 80% daripada kes stroke yang terjadi adalah jenis ischemic stroke. Jenis ni terjadi bila saluran darah di dalam otak tersumbat yang menyebabkan sel-sel terputus bekalan darah.

Hemorrhagic stroke: 20% lagi kes stroke adalah jenis hemorrhagic stroke. Terjadi bila saluran darah yang lemah di dalam otak pecah. Bila saluran ni pecah secara tiba-tiba, tisu otak disekelilingnya akan rosak. Hemorrhagic stroke adalah jenis yang serius.

Faktor risiko

Ada 2 jenis faktor risiko stroke; yang boleh dikawal & yang tidak boleh dikawal. Antara faktor risiko stroke seperti tekanan darah tinggi dan merokok, boleh dikawal dengan pengambilan ubatan atau perubahan gaya hidup. Faktor risiko lain seperti umur & bangsa/keturunan, tidak boleh dikawal.

Faktor risiko stroke yang boleh dikawal:

  • Tekanan darah tinggi
  • Atherosclerosis (lemak yang terkumpul pada dinding ateri yang menyebabkan saluran darah menjadi sempit atau tersumbat
  • Penyakit jantung
  • Kolesterol yang tinggi
  • Merokok
  • Atrial fibrillation (AFib) (degupan jantung tidak tetap dan boleh menyebabkan pengumpulan darah di dalam jantung
  • Kencing manis
  • Kegemukan / obesiti
  • Masalah dalam darah (sickle cell disease, anemia)
  • Pengambilan alkohol berlebihan
  • Dadah / pengambilan ubatan berasaskan dadah (anticoagulants, pil perancang)

Faktor risiko stroke yang tak boleh dikawal:

  • Umur (individu berumur 55 tahun keatas lebih berisiko)
  • Jantina (stroke kerap menyerang individu lelaki tetapi wanita yang diserang stroke mencatat kes kematian lebih tinggi
  • Bangsa / keturunan (bangsa African-Americans lebih ramai mati akibat stroke)
  • Sejarah keluarga
  • Serangan stroke atau serangan jantung yang lepas
  • Transient ischemic attach (TIA) @ mini-stroke
  • Arteri yang tidak normal
  • Fibromuscular dysplasia (arteri yang tidak normal dimana terdapat tisu fibrous pada dinding arteri yang menyebabkan ia menjadi sempit)
  • Patent foramen ovale

Apa yang anda boleh lakukan bagi mencegah atau mengurangkan risiko serangan stroke, tekanan darah tinggi atau sakit jantung?

  • Diet sihat
  • Bersenam
  • Kawal tekanan

Cadangan suplemen Shaklee untuk stroke, kawalan kolesterol, kesihatan jantung & tekanan darah:

strokeVivix Shaklee – antioksidan yang kaya dengan resveratrol & polyphenol untuk memperbaiki kesihatan pada tahap sel / DNA

Phytocol-ST – menghalang lemak / kolestrol daripada masuk ke saluran darah

Omega Guard – membantu merendahkan paras kolesterol dalam darah dan menjaga kesihatan jantung

Kat bawah ni antara testimoni mereka yang berjaya bebas daripada pelbagai penyakit termasuklah darah tinggi, sakit jantung, stroke dan sebagainya selepas amalkan suplemen Shaklee:

2013-11-08-13-17-57_decoPuan Asnie“Dengan izin Allah dan usaha, Vivix Shaklee telah membuat abah sihat kembali… suatu masa dulu abah ada darah beku dikepala, kena serangan stroke, sakit kepala yang melampau…… Belum pun habis sebotol Vivix dah nampak kesan penyembuhannya”

Vivix stroke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puan Zura Betty“dulu bila orang cerita pasal Vivix.. saya takde perasaan ape2………. tapi bila saya saje je belikan untuk UMMIE saya (ada masalah jantung & darah tinggi) saya nampak perubahan positif dalam diri dia… masalah saraf di muka.. urat mata & pipi (pernah kena imbasan angin ahmar)… berubat dari rawatan kampung ke hospital pakar sampai ke Singapore pun takde perubahan… Tetapi.. setelah mengamalkan Vivix dengan konsisten.. penyakit dia pulih 100%”

testimoni vivix lagiMej Faizul “TQ for your suggestion regarding supplement Shaklee, Omega dan Vivix last three months.. Alhamdulillah now I dah sihat setelah 3 tahun I mengidap heart attack (sakit jantung).. bermacam supplement serta ubat hospital pakar I ambil still tak berubah.. no I dah makan Omega dan Vivix 3 bulan berturut-turu ianya ternyata berkesan……. now heart attack I sudah pulih sepenuhnya sebab last week I buat check up at IJN and the result is CLEAR”

So, sesiapa yang ada masalah kolesterol atau darah tinggi tu cepat-cepatlah bertindak sekarang. Jangan tunggu sampai dah kena sakit jantung atau kena serangan stroke baru nak kelam kabut… takut dah terlambat nanti.

Sms / WhatsApp 019-7071977 untuk order dan konsultasi lanjut yer.

Salam Sihat

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Kesihatan Jantung and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s