20 Menu Sahur Simple, Sihat Dan Sangat Mudah Disediakan Walaupun Tak Pandai Masak

Marhaban Ya Ramadhan!

Dipanjangkan umur kita dapat berjumpa bulan paling ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam… Ramadhan Al-mubarak… Syukur Alhamdulillah.. Mesti seronok kan… nak rasa lagi kemeriahan bulan Ramadhan… berpuasa, solat tarawih, juadah berbuka yang bermacam jenis, sahur, malam lailatulqadar dan sebagainya…

Tapi, bila tiba bulan puasa ni, ada jugak yang pening kepala memikirkan apa la nak makan atau nak masak untuk sahur… kalau untuk berbuka puasa tu jarang jadi masalah sebab banyak pilihan…

Agaknya apa menu biasa yang kita tau untuk sahur ni? Kebiasaannya nasi dan lauk pauk lah kan… ikan masin atau telur masin selalunya wajib ada buat pembuka selera.. hehee

Kalau saya, simple jer menu untuk sahur… ESP + kurma shake.. simple! tapi sangat mengenyangkan, lebih mengenyangkan daripada saya makan nasi… dan jadi lebih bertenaga sepanjang hari berpuasa… memang tak rasa letih pun. rileks jer sampai petang…

Smoothies Cinch Shaklee macam ni pun sangat sesuai untuk bersahur… sedappp

wpid-img_1317144540178Ok, kepada yang nak cari sikit kelainan sediakan menu untuk sahur boleh cuba 20 pilihan menu di bawah ni:

  1. Bran muffins (dapatkan resipi)
  2. Roti whole grain (dibakar) + mentega badam, pisang dan chia seeds
  3. Pisang, pear, biji labu digaul dengan sedikit jus lemon & serbuk kayu manis (tambah Greek yogurt jika mahu) (dapatkan resipi)
  4. Instant oatmeal (dapatkan resipi)
  5. Roti whole wheat + baked bean hancur, telur goreng & hirisan tomato
  6. Salad bijirin bersama buah-buahan & kekacang (dapatkan resipi)
  7. Smoothie (susu + yogurt + oat + pisang + mentega kacang + chia seeds + serbuk koko) (dapatkan resipi)
  8. Scramble eggs bersama bayam, feta cheese dibalut dengan whole grain tortilla (dapatkan resipi)
  9. Quinoa dimasak bersama santan, vanilla, rempah ratus dimakan bersama kekacang dan buah-buahan kering (dapatkan resipi)
  10. Roti whole wheat bakar bersama hirisan avocado ditabur cheese & minyak zaitun
  11. Pisang yang disejuk beku dikisar bersama mentega kacang, serbuk koko & air (tambah oat semasa minum) (dapatkan variasi resipi smoothies)
  12. English muffin (boleh ganti dengan roti whole meal) bersama smoked salmon, avocado & telur goreng (dapatkan resipi)
  13. Telur rebus bersama campuran salad
  14. Greek yogurt + oat, chia seeds & campuran berries (dapatkan resipi)
  15. Roti whole grain + sayuran / salad & keju
  16. Baked oatmeal casserole (boleh disediakan awal dan dipanaskan dalam microwave masa nak makan) (dapatkan resipi)
  17. Smoothie tembikai + Greek yogurt + epal & pisang (dapatkan resipi)
  18. Sup epal (dapatkan resipi)
  19. Scramble eggs bersama avocado & tomato (dapatkan resipi)
  20. Telur rebus (poached eggs) bersama salad hijau & tomato (dapatkan resipi)

enhanced-1102-1403810247-16Nak menu sahur paling ringkas, boleh makan telur rebus, roti whole meal & buah-buahan dan PALING PENTING sekali adalah pastikan minum 2 gelas air kosong semasa bersahur dan jugak kurma.

two glasses of water with splashSumber : Buzzfeed.com

Nanti saya akan kongsikan sikit tips untuk kekal bertenaga semasa berpuasa pulak yer.

Semoga bermanfaat!

Salam Sahur,

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Berpuasa and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 20 Menu Sahur Simple, Sihat Dan Sangat Mudah Disediakan Walaupun Tak Pandai Masak

  1. Pingback: 6 Tips Kekal Cergas di Bulan Ramadhan Supaya Puasa Tak Lemau Walaupun Dah Petang | oH!cANTIK

  2. Pingback: Ramadhan 1436 Hijrah @ 2015: Ramadhan Kedua Berseorangan Tanpa Suami Di Sisi | oH!cANTIK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s