Cadangkan Cara Menghilangkan Bau Badan Melalui Teguran Paling Berhemah Supaya Takde Yang Tersinggung

Bau masam tengik macam stokin busuk? Nak pengsan!!!… bukan tuan empunya badan… tapi orang sekeliling yang naya… jenuh tahan nafas. Nak tegur takut nanti tuan empunya badan pulak kecik hati. Yang tuan empunya diri pulak memang dah imun dengan bau badan sendiri… hehee..

Masalah ni boleh menyekat kebebasan kita beraktiviti dan bersosial kan. Ada yang jadi rasa rendah diri dan segan nak bergaul dengan orang lain. Dah cuba banyak cara, banyak petua untuk menghilangkan bau badan ni tapi tetap tak menyelesaikan masalah atau mungkin cuma selesai untuk sementara waktu saja.

Macam mana cara atau teguran paling berhemah yang kita boleh buat kalau kita ada kawan-kawan, sedara, housemate, roommate  yang ada masalah bau badan ni?

Jadi, apa nak buat?

Macam mana nak mengatasi dan menghilangkan masalah bau badan ni? Ok, sebelum kita cari cara penyelesaian, kita ambil tahu punca masalah bau badan ni dulu yer.

Antara punca masalah bau badan ialah:

  • perpeluhan yang berlebihan yang disertai dengan bakteria
  • ketidakseimbangan metabolisma
  • toksin (mungkin berpunca daripada bahan cucian di rumah) yang mencemarkan udara sekeliling
  • faktor pemakanan dan diet tidak seimbang yang menyumbang kepada masalah sembelit atau kekurangan magnesium atau zinc
  • makanan seperti bawang merah, bawang putih, kari, makanan pedas dan berempah, kopi dan alkohol juga menjadi punca kepada masalah bau badan
  • pengambilan makanan bergoreng dan berlemak
  • kelenjar peluh di ketiak yang merembeskan cecair yang mudah diserang bakteria yang menyebabkan punca bau badan
  • perubahan hormon (terutama bagi remaja yang sedang meningkat dewasa)
  • tekanan darah rendah, penyakit hati, kencing manis, parasit, kegagalan metabolic, menopause atau tekanan emosi (marah, takut, gembira) boleh menyebabkan perpeluhan berlebihan pada bahagian dahi, tapak tangan, kaki atau ketiak

Rawatan alternatif – Tips

Cuba mandian stim atau sauna untuk detoks bagi bau badan yang berpunca daripada lebihan toksik

Wellness program – Perubahan gaya hidup

  • mandi lebih kerap
  • pakai pakaian yang boleh memberikan ruang kepada badan untuk ‘bernafas’. Elakkan pakaian yang ketat atau fabrik sintetik.
  • kurangkan pengambilan daging, bawang merah, bawang putih, rempah-ratus, kopi dan alkohol
  • tangani masalah perpeluhan berlebihan. Minta nasihat doktor jika perlu kerana anda mungkin perlukan rawatan tertentu bagi masalah ini
  • kurangkan pengambilan minuman berkafein
  • berhenti merokok!

BAGAIMANA SUPLEMEN SHAKLEE BOLEH MEMBANTU DALAM CARA MENGHILANGKAN BAU BADAN?

Pengambilan suplemen:

Klorofil – sebagai deodorant semulajadi – boleh didapati dalam Alfalfa Complex Shaklee

Magnesium – diperlukan antara 200 – 500mg sehari – gabungan lengkap dalam Ostematrix Shaklee

Vitamin B – (50mg atau lebih) bila digabungkan dengan magnesium boleh membantu mengurangkan perpeluhan. Pastikan anda juga mendapat 100mg PABA (Para-aminobenzoic acid – bahan yang biasanya ada dalam asid folik) dan 100mg vitamin B6 – so, ambil vitamin B yang dah lengkap dengan asid folik macam BComplex Shaklee.

Zinc – zinc yang diambil bersama magnesium akan membantu untuk seimbangkan metabolisma tubuh dan mengurangkan bau badan. Kajian menunjukkan pengambilan 30 – 50mg setiap hari boleh mengurangkan bau badan secara dramatik

BAU BADAN

Senang jer kan?

So, tak payah dah risau dok fikir macam mana la cara nak menghilangkan bau badan tu… dah dapat pun cara yang mudah… ambik suplemen jer… buka botol, ambik pil dan telan… dan yang bestnya bila ambik suplemen ni kita pun akan dapat banyakkkkkk manfaat sampingan, badan akan jadi semakin sihat.

Meh kita tengok apa kata mereka yang dah berjaya menghilangkan bau badan dengan cara ambil suplemen ni… rata-rata cuma ambik Alfalfal jer dah berjaya… inikan pulak kalau ambik semua suplemen yang perlu macam kat atas tadi tu… lagilah cepat dapat kesannya.

alfalfa 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“3 hari makan ambik 2 biji 3x sehari dah ada perubahan. Bau badan takde dah…. sembelit teruk pun dah hilang”

TESTIMONI-BAU-BADAN-DAN-ALFALFA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Alhamdulillah tak sampai seminggu makan Alfalfa Complex dengan cara yang disarankan… hari ni dia perasan yang badan dia dah tak berbau walaupun berpeluh”

baubadan

 

 

 

 

 

 

 

“Suami saya makan Alfalfa 10 biji sehari, saya test untuk hilangkan bau badannya yang tengik apabila balik dari keje (mekanik), nyata Alfalfa patut diberi pujian… bau badan suami saya hilang dalam masa 5 hari………….. Alfalfa tak boleh menandingi deodarant”

Cepat!… sape-sape yang ada masalah bau badan atau ada kawan-kawan, sedara atau sape saja yang ada masalah bau badan dan tak tau cara nak menghilangkan bau badan tu, beli Alfalfa Complex ni sekarang jugak.

Tak sampai hati nak tegur kawan yang ada masalah bau badan sebab takut dia kecik hati? Suggest jer kat dia suruh beli Alfalfa Complex ni… cakap lah untuk kesihatan.. nanti Alfalfa Complex ni akan bantu dia untuk menghilangkan bau badan tu dan memang dia akan dapat banyak manfaat kesihatan pun.

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA dengan setiap pembelian produk Shaklee melalui saya.

Salam Segar,

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

 

 

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Info Sihat and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s