6 Tips Dan Ciri-Ciri Yang Perlu Diambil Berat Semasa Hendak Memilih Multivitamin

Ada ratusan jenama multivitamin di pasaran. Kebiasaannya banyak yang kita boleh beli terus dari farmasi-farmasi atau kedai ubat.

Pada pendapat anda, adakah semua multivitamin ini sama dan memberi manfaat yang sama setiap satunya?

Jawapannya: TIDAK

Walaupun secara umumnya bernama multivitamin tapi ia tak mengandungi kandungan yang sama, tak memberi manfaat yang sama. Sebab vitamin ada yang jenis semulajadi, sintetik & organik. Apa beza 3 jenis vitamin ni? Gambar di bawah mungkin boleh beri gambaran yang jelas

SINTETIK VS SEMULAJADI

Dah nampak kan? Jadi, apakah dia ciri-ciri yang perlu kita ambil berat masa nak memilih multivitamin?

Pastikan 6 ciri berikut ada:

1. LENGKAP

  • Berdasarkan  kepada sains nutrisi terkini, wanita terutamanya memerlukan sekurang-kurang 30 vitamin dan mineral (termasuklah asid lemak penting seperti EPA dan DHA).

2. BIOAVAILABLE (KESEDIAAN BIO)

  • Saintis menggunakan terma ‘bioavailability’ untuk menyukat apa yang diserap oleh tubuh. Vitamin berkualiti tinggi akan ‘diikat’ pada molekul lain untuk melepasi saluran pencernaan ke dalam saluran darah. Pemprosesan multivitamin boleh memusnahkan nilai nutrisinya atau membuatkan tubuh tidak dapat menyerapnya nutrien yang terkandung didalamnya. Jadi, cari multivitamin yang diproses secara paling minima.

3. SEMULAJADI

  • Cari multivitamin yang tidak mengandungi bahan pengawet, dye, pemanis atau lain-lain bahan tambahan. Formula asid lemak (daripada lipid marin) perlu diuji tahap merkuri dan plumbum. (Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada sumber ikan yang bebas merkuri dan plumbum dan tidak diekstrak daripada hati ikan yang mengandungi toksin yang tinggi).

4. KEBOLEHPERCAYAAN (RELIABLE)

  • Pengeluar multivitamin perlu mematuhi garis panduan GMP FDA. Vitalea (multivitamin) Shaklee telah dicipta pada tahun 1915 bermula dalam bentuk cecair dan kini ia diformulasikan dalam bentuk tablet yang mempunyai kesan penyerapan terbaik. Vitalea bakal menyambut ulangtahunnya yang ke-100 tidak lama lagi.

5. DIUJI DI MAKMAL

  • Setiap penghasilan suplemen nutrisi haruslah melalui ujian makmal dan ujian klinikal untuk memastikan ia mengandungi kandungan seperti yang tertulis pada labelnya.

6. MEMBERI KESAN PENINGKATAN KEPADA KESIHATAN

  • Anda adalah bukti keberkesanan terakhir. Jika suplemen nutrisi tersebut tidak membuatkan anda berasa lebih baik dalam tempoh 30 hari pertama, maknanya ia gagal. Ia mungkin tidak menyelesaikan semua simptom dalam tempoh tersebut, tetapi anda sepatutnya dapat merasai peningkatkan tahap kesihatan selepas sebulan (dengan syarat pengambilan secara konsisten mengikut dos yang disyorkan)

Semoga perkongsian ni dapat membantu anda untuk membuat pilihan bijak dan semoga anda semua mendapat kehidupan dan kesihatan yang lebih baik.

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sihat,

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

 

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Info Sihat and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s