7 Persiapan Jemaah Haji Penting Yang Boleh Mengganggu Ibadah Jika Diabaikan

Musim haji bakal tiba ni kan… mesti ramai yang dah terima panggilan dan dah start buat persiapan untuk ke tanah suci.

Selain daripada kursus haji dan perkara lain yang berkaitan, aspek kesihatan adalah sangat penting bagi semua bakal jemaah haji. Kesihatan yang baik akan membolehkan jemaah beribadah dengan lebih tenang, fokus tanpa sebarang gangguan.

Berikut adalah antara 7 persiapan penting dari aspek kesihatan bagi bakal jemaah haji yang wajib dilakukan:

  1. Buat pemeriksaan kesihatan awal supaya kalau ada penyakit mungkin masih sempat untuk merawatnya.
  2. Bakal jemaah haji yang ada sakit kronik dan perlu mengambil ubat secara teratur wajib mendapatkan bekalan ubat secukupnya.
  3. Bakal jemaah haji yang ada masalah kesihatan perlu ada surat keterangan daripada doktor supaya jika apa-apa berlaku di tanah suci nanti memudahkan doktor disana untuk merawat.
  4. Buat senaman ringan 3 – 4 kali seminggu terutamanya berjalan kaki kerana di tanah suci nanti jemaah haji akan banyak melakukan rutin ini semasa tawaf, sa’i, ziarah, berjalan dari khemah di Mina ke tempat melontar jamrah dan berjalan berulang alik dari tempat penginapan ke masjid.
  5. Minta info tentang urusan menyewa kerusi roda di tanah suci jika pergi ke sana bersama warga emas yang tak berupaya untuk berjalan kaki.
  6. Mencari info tentang kemudahan kesihatan yang disediakan semasa di tanah suci.
  7. Mencari info tentang sebarang wabak penyakit yang mungkin ada semasa musim haji dan membuat persediaan kesihatan diri sebaiknya supaya dapat fokus beribadah tanpa apa-apa kesulitan atau halangan akibat masalah kesihatan.

Dan selain daripada 7 perkara di atas, pasti ada beberapa bekalan yang biasa jemaah haji bawa bersama kan… sudah tentu kelengkapan pakaian, kain ihram dan sebagainya. Tapi ada satu lagi bekalan penting yang wajib bakal jemaah haji bawa iaitu SUPLEMEN.

Suplemen apa?

CADANGAN SUPLEMEN UNTUK JEMAAH HAJI

Haji2

Apa fungsi setiap suplemen ni dan bagaimana ia memberi manfaat kepada jemaah haji?

PERFORMANCE SHAKLEE – terbukti secara klinikal untuk menyokong tahap hidrasi berbanding air. Tambahan pula, Performance mempunyai lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman hidrasi yang lain.

Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari dengan campuran unik karbohidrat kami dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum. Terbukti secara klinikal dapat mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi

VITA-LEA – Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah-buahan. 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana yang disarankan oleh RDA. Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.

Elemen penting pada sel tubuh dalam menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses tumbesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon.

ADVANCED JOIN HEALT TABLET (AJHT) – mengandungi bahan aktif utama ekstrak Boswellia iaitu asid Boswelik (AKBA, asid 3-asetil-11-keto-beta-boswelik) yg berfungsi sebagai anti-radang semulajadi. AKBA menyokong kesihatan sendi dengan menghalang bahan kimia daripada menyerang tulang rawan yang menyebabkan ketidakselesaan sendi.

100% bebas kondroitin bagi penyerapan yang lebih baik.

OSTEMATRIX – membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi.  Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zinc, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik.  Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan.

BCOMPLEX – mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 vitamin ini perlu ada pada vitamin BComplex untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna.

Menukar makanan kepada tenaga, bantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan / kelesuan, melawan tekanan, memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.

Cuaca dan keadaan di tanah suci yang berbeza dengan Malaysia akan banyak mempengaruhi tahap kesihatan para jemaah terutamanya mereka yang dah agak berusia.

Jadi, kepada bakal jemaah haji atau sesiapa saja yang sedang membuat persiapan untuk ke tanah suci wajiblah untuk mendapatkan SET SUPLEMEN JEMAAH HAJI ni untuk dijadikan bekalan supaya bila di sana nanti kesihatan sentiasa berada pada tahap yang baik dan dapat mengerjakan ibadah dengan tenang & kusyuk.

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sihat,

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Suplemen Asas and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s