Cara Atasi Rambut Gugur Lelaki Especially Bagi Yang Takut Risiko Botak

Lelaki paling ramai berhadapan dengan masalah keguguran rambut dan kebotakan. Banyak faktor yang mencetuskan masalah ini. Antaranya adalah disebabkan oleh tekanan.

Terdapat 3 jenis keguguran rambut yang boleh dikaitkan dengan tahap tekanan yang tinggi:

Alopecia-Areata-Hair-Loss-1-300x245

Masalah rambut gugur jenis Alopecia Areata yang biasa terjadi kepada lelaki & perempuan

Alopecia areata – Pelbagai faktor yang menyebabkan alopecia areata termasuklah tekanan yang teruk. Masalah ini menyebabkan sel-sel darah putih menyerang folikel rambut yang menjadi punca kepada keguguran rambut dan ia juga membuatkan pertumbuhan rambut terhenti.

telogen_effluvium

Masalah rambut gugur jenis Telogen effluvium

Telogen effluvium – Dalam keadaan ini, tekanan emosi atau fizikal menjadikan sejumlah besar rambut ke dalam fasa ‘berehat’. Dalam masa beberapa bulan, rambut yang tejejas mungkin gugur secara tiba-tiba semasa menyikat atau membasuh rambut.

Trichotillomania_1

Masalah rambut gugur jenis Trichotillomania

Trichotillomania – Ini merujuk kepada keadaan bulu-bulu tubuh anda dipaksa keluar dari kulit termasuklah rambut, bulu kening atau bahagian lain pada tubuh anda. Keadaan ini timbul kerana kesan daripada cara anda menguruskan perasaan yang negative atau tidak selesa seperti tekanan, kebimbangan, ketegangan, kesepian, keletihan atau kekecewaan. Tetapi, kehilangan rambut atas faktor ini tidak bersifat kekal dengan syarat anda bijak mengawal tekanan.

Anda juga digalakkan untuk mendapatkan nasihat doktor sekiranya anda tiba-tiba mengalami keguguran rambut yang teruk terutama semasa menyikat atau membasuh rambut.

Sementara tu, apa yang anda boleh buat untuk meredakan masalah rambut gugur ni?

JOM TIDUR! – Apa kata ambil masa untuk tidur selama 7 ½ jam sehari selama 3 hari berturut-turut tanpa ada sebarang gangguan. Jika dilakukan dengan betul, boleh dikatakan anda telah melengkapkan kitaran tidur yang cukup selama 5 hari. Tidur yang sempurna membolehkan tubuh anda menyerap nutrisi dan meningkatkan imunisasi. Jadi, jom tidur!

WANGIAN – Sekitar 25% lelaki memilih wangian vanilla untuk mengharumkan rumah berbanding wanita yang 35% menggemari wangian lavender. Ia tidak menjadi masalah kerana kedua-dua haruman ini boleh membuatkan anda merasa rileks, mengurangkan keresahan dan melegakan tekanan.

Tidak terhad kepada lelaki, masalah keguguran rambut juga dialami oleh wanita dan ia bukan saja berpunca daripada tekanan. Banyak aspek lain yang mempengaruhi masalah ini seperti kebersihan diri, penggunaan produk atau syampu yang salah, penggunaan bahan kimia berlebihan yang terdapat dalam pewarna atau produk dandanan rambut dan sebagainya.

Diet yang tidak seimbang juga boleh membawa kepada masalah ini. Pengambilan makanan yang berminyak atau lemak berlebihan boleh membuatkan kulit kepala menjadi tidak sihat. Jadi, adalah penting untuk setiap individu menjaga pemakanan harian dan pengambilan suplemen bagi memastikan kita mendapat nutrisi yang diperlukan oleh tubuh secukupnya.

Pastikan juga untuk minum sekurang-kurangnya 3 liter air kosong sehari kerana ini amat-amat membantu tubuh dalam proses detoksifikasi supaya ia dapat berjalan dengan lancar. Pengambilan air yang cukup juga akan memberikan lembapan kepada kulit dan membuatkan kulit lebih sihat dan cantik. Tapi bukan minum air manis yer… air kosong tau.. 😉

Ok, Shaklee juga ada beberapa suplemen dan set syampu & serum yang dapat membantu kita mendapat rambut yang lebih sihat dan subur serta memperbaiki masalah keguguran rambut tak kira lelaki ataupun perempuan iaitu:

set lengkap rambut gugur

 

ESP (Energizing Soy Protein) – sumber protein yang kaya dengan asid amino penting berfungsi untuk memberikan rambut yang sihat kerana rambut juga terbina daripada protein.

Vita-Lea – multivitamin lengkap dengan zat besi yang berfungsi untuk membantu ‘mengangkut’ oksigen ke folikel (akar) rambut. Folikel @ akar rambut akan hilang kesuburan jika kekurangan oksigen. Vita-Lea juga membekalkan mineral & vitamin lengkap yang diperlukan oleh seluruh tubuh untuk kesihatan secara umum.

BComplex – lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B yang mampu membantu mengatasi tekanan kerana tekanan juga adalah salah satu punca kepada masalah rambut gugur yang teruk

Zinc Complex – berfungsi untuk menguatkan folikel rambut secara dalaman dengan formulasi yang mudah diserap oleh tubuh.

Nourishing Scalp Treatment – mengandungi vitamin A, vitamin E & Co-Enzyme Q10 (CoQ10) yang membantu menyihatkan kulit kepala dan menguatkan akar rambut

Gabungan 4 produk ni adalah pilihan terbaik untuk mengatasi masalah rambut gugur lelaki atau perempuan sebab produk Shaklee takde had jantina.

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sayang

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Rambut Lebat Bersinar and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Cara Atasi Rambut Gugur Lelaki Especially Bagi Yang Takut Risiko Botak

  1. Pingback: Tips Penjagaan Rambut Kering, Berminyak & Bercabang | oH!cANTIK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s