Cara Hilangkan Stretch Mark Supaya Tak Lagi Mencacatkan Penampilan

Banyak perkara yang berubah selepas kehamilan dan ibu-ibu mempunyai bayi: jadual, waktu tidur sehinggalah tahap kebebasan.

Disamping itu, kita juga akan mendapat beberapa perubahan fizikal. Perubahan yang ketara ialah stretch mark. Untuk kaum wanita, stretch mark adalah sebahagian daripada pengalaman menimang cahaya mata, tapi tak mustahil juga wanita yang belum berkahwin atau pernah hamil untuk mendapat stretch mark yang biasanya terjadi akibat pertambahan berat badan.

Anatomi stretch mark:

Stretch mark terjadi apabila tubuh mengembang lebih cepat daripada kemampuan kulit kita untuk sama-sama mengembang. Ni kira macam satu pecut guna ferrari… satu lagi guna kancil… tak terkejar la kan. Jadi ini menyebabkan gentian elastik yang terdapat dibawah permukaan kulit pecah dan terjadilah stretch mark.

Menurut Heidi Waldorf, Clinical Professor of Dermatology, Mount Sinai School of Medicine New York, berat badan bertambah lebih kurang 30 paun semasa tempoh 9 bulan kehamilan.

Pertambahan berat badan yang sebegitu pantas akhirnya menghasilkan stretch mark terutama sekali pada bahagian payudara dan perut; iaitu 2 bahagian utama yang kerap terjadinya stretch mark. Stretch mark juga boleh terjadi pada bahagian peha, punggung dan lengan. Kesan rekahan tersebut selalunya bermula dengan warna kemerah-merahan atau keunguan, tetapi warnanya semakin pudar kepada putih atau kelabu selepas tempoh kehamilan.

Bagaimana hendak memulihkan stretch mark?

Walaupun kadangkala stretch mark menjadi pudar secara semulajadi, ada juga yang kekal dan menampakkan kesan yang sangat ketara. Menurut Heidi Waldorf, waktu yang paling sesuai untuk merawat stretch mark adalah ketika ia masih diperingkat awal, iaitu ketika kesan masih berwarna kemerah-merahan.

Apa yang Shaklee ada untuk membantu anda memudarkan atau hilangkan stretch mark?

STRETCH MARKESP (Energizing Soy Protein – stuktur asas  badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini  disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT.  Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormon, enzim, antibodi dan neurotransmitter.

25% daripada badan kita berasal (diperbuat) daripada Protein. – kuku,  rambut, kulit, otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam  bukunya mengatakan kita adalah protein.

Perkataan protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-

  1. 66% Air
  2. 25% Protein
  3. 8% Lemak
  4. 1% Kombinasi mineral & vitamin

Kolagen – adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Kewujudannya merangkumi 30% daripada keseluruhan protin di dalam badan. Ia  menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan.

Kolagen terdapat pada, kornea, kanta mata, kulit, salur darah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon ,rawan sendi, gigi, hati, tulang sum-sum & tisu dan organ seperti  buah pinggang, jantung serta sistem limfatik.

Vitamin C – melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

Itu dia jalan penyelesaian kepada masalah stretch mark yang mengganggu penampilan anda selama ni. Mudah jer kan? tak perlu ke salon, tak perlu apa-apa suntikan yang menyakitkan, tak perlu pembedahan atau ubat-ubatan yang mengandungi dadah merbahaya.

Hanya ambil suplemen saja. So, apa tunggu lagi?… dapatkan SET PUDARKAN STRETCH MARK anda sekarang!

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sayang

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Kulit Sihat & Cantik and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s