Bahaya Memakai Pantyliner Setiap Hari & Apa Yang Wanita Boleh Lakukan Untuk Mengelakkannya

Memakai pantyliner setiap hari boleh menyebabkan jangkitan bakteria pada vagina! Isu ini sangat kritikal dan mungkin tidak ramai yang tahu tentangnya. Kita rasa bila pakai pantyliner tu memang hygiene habis lah kan. Tapi sebenarnya ada muslihat tersembunyi disebaliknya.

Saya bukan nak menakutkan sesiapa yer. Selain daripada jangkitan bakteria, pemakaian pantyliner setiap hari juga membawa kepada masalah genital acne problem atau jangkitan kulat. Tapi itu saja dah cukup merunsingkan kan?

KENAPA PANTYLINER MERBAHAYA?

Pertama:

Bahagian bawah dan pelekat pantyliner adalah daripada plastik. Kita semua tahu bahawa adalah mustahil untuk kulit ’bernafas’ melalui plastik. Betul tak?

Setiap hari wanita menghasilkan genital discharge dan ia akan terlekat pada permukaan pantyliner, dan juga terlekat pada kulit selama mana pantyliner tersebut dipakai. Kita tahu, bakteria lebih cepat membiak dalam keadaan basah dan suhu tinggi. Maka dengan itu, bakteria dengan mudahnya membiak pada bahagian Labia Majora dan Clitoris anda. Ini akhirnya menyebabkan genital acne dan kerengsaan.

Kedua:

Ok, anda kata.. “takpe, kan ada pantyliner yang “super absorbent” atau “breathable backsheet”. Baiklah. Tahu tak bahawa penambahan ‘keupayaan istimewa’ ini juga bermaksud penambahan penggunaan bahan kimia semasa proses membuat pantyliner tersebut? Tahu kan apa kesannya bahan kimia kepada kulit?

Ketiga:

Apa yang dimaksudkan dengan pantyliner:

Dipertik daripada Wikipedia: pantiliner (also pantlinerpanty liner or panty shield) is an absorbent piece of material used for feminine hygiene. It is worn in the gusset of a woman’s panties. Some uses include: absorbency for daily vaginal discharge, light menstrual flow, tampon and menstrual cup backup, spotting, post-intercourse discharge and urinary incontinence.

Jadi, pantyliner bertujuan untuk dipakai pada hari-hari tertentu sahaja dan bukannya untuk pemakaian setiap hari.

APA YANG ANDA BOLEH LAKUKAN?

Jenis panties yang anda pakai juga boleh membawa kepada masalah. Adalah sangat disarankan untuk memakai panties yang diperbuat daripada 95% fabrik kapas. Fabrik kapas mempunyai lebih keupayaan untuk menyerap lembapan, lebih lembut kepada kulit. Jadi, ia dapat mengurangkan peluang terjadinya kerengsaan genital.

ALTERNATIF KEPADA PANTYLINER BIASA

Anda juga mungkin boleh bertukar kepada cloth pantyliner. Ia lebih menjimatkan kerana boleh digunakan berulang kali, tahan lebih lama dan mempunyai pengudaraan yang lebih baik kerana tiada lapisan plastik. Pastikan ia dibasuh dengan betul dan bersih setiap kali selepas pemakaian.

panty-liner1

Pantyliner yang diperbuat daripada kain adalah alternatif yang selamat yang boleh digunakan oleh wanita untuk kebersihan intim setiap hari

Tahukah anda bahawa penggunaan feminine wash juga boleh menjadi punca kepada pelbagai masalah kesihatan genital?

ANDA HADAPI MASALAH KEPUTIHAN YANG TERUK? – dapatkan Alfalfa Complex Shaklee untuk membantu.

testimoni keputihan alfalfa shaklee

Norsaritasaini Mahasan

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sayang

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Info Sihat and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s