Fungsi & Kepentingan Asid Lemak Omega 3

Terdapat banyak manfaat asid lemak omega-3 terhadap kesihatan. Kajian menunjukkan bukti kukuh bahawa EPA dan DHA yang terdapat dalam omega-3 membantu menurunkan paras triglycerides dan tekanan darah. Terdapat juga kajian lain yang menunjukkan asid lemak omega-3 dapat membantu dalam keadaan lain seperti rheumatoid arthritis, tekanan, asthma, kanak-kanak hiperaktif (ADHD) dan banyak lagi.

Asid Lemak Omega-3: Asas

Asid lemak omega-3 dikelaskan sebagai asid lemak perlu/penting. Kita memerlukannya untuk tubuh kita berfungsi dengan baik. Kerana asid lemak penting (ALA, DHA, EPA) tidak dihasilkan oleh tubuh, kita perlu mendapatkannya daripada sumber makanan atau suplemen.

Omega-3 memberi banyak manfaat kesihatan. Omega-3 memainkan peranan penting dalam mengurangkan keradangan didalam tubuh manusia — didalam saluran darah, sendi dan hampir semua bahagian. Walau bagaimanapun, suplemen omega-3 (EPA/DHA) mungkin boleh menyebabkan darah menjadi cair dan membawa kepada pendarahan terutamanya kepada individu yang mengambil ubat-ubat antikaogulan (pencair darah)

Terdapat beberapa jenis asid lemak omega-3. 2 yang terpenting ialah; EPA dan DHA; yang kebanyakannya terdapat pada ikan tertentu. Tumbuhan seperti pokok flax mengandungi ALA, asid lemak omega-3 yang sebahagiannya ditukarkan kepada DHA dan EPA di dalam tubuh. Minyak algae biasanya memberikan cuma DHA.

Asid Lemak Omega-3: Khasiatnya

 • Lemak darah (triglycerides): Menurut beberapa kajian, suplemen minyak ikan boleh menurunkan paras triglyceride. Paras lemak darah yang tinggi memberi risiko kepada kesihatan jantung.
 • Rheumatoid arthritis: Suplemen minyak ikan (EPA+DHA) mengurangkan ketegangan dan kesakitan sendi secara significant. Omega-3 juga didapati boleh meningkatkan keberkesanan ubat anti-radang.
 • Tekanan: Beberapa penyelidik mendapati budaya pengambilan makanan yang tinggi kandungan omega-3 boleh menurunkan tekanan. Minyak ikan juga berupaya meningkatkan kesan anti-tekanan dan mengurankan simptom tekanan akibat kecelaruan bipolar.
 • Kesihatan pranatal: DHA memainkan peranan penting dalam pembangunan visual dan neurologi pada bayi.
 • Asthma: Bukti mencadangkan diet yang tinggi kandungan omega-3 untuk mengurangkan keradangan, salah satu komponen utama yang menyebabkan asthma.
 • ADHD (kanak-kanak hiperaktif): Kajian menunjukkan minyak ikan boleh mengurangkan simptom-simptom ADHD bagi sesetengah kanak-kanak. Tetapi omega-3 bukanlah sumber rawatan utama bagi masalah ini.
 • Nyanyuk: Bukti awal dan kajian menunjukkan omega-3 boleh membantu mencegah nyanyuk. DHA didapati memberi manfaat dan kesan positif kepada masalah hilang ingatan yang berkaitan dengan penuaan.
omega-oil-benefits

Manfaat utama asid lemak omega 3

KELEBIHAN SHAKLEE

 1. Minyak ikan terbaik di dunia
 2. Diekstrak dari ikan laut air sejuk (sardine, mackerel, herring, ikan bilis) di perairan Negara Jepun
 3. Bukan dari minyak hati ikan
 4. 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan
 5.  Minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega-3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA
 6. Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid lemak omega-3 EPA dan DHA
 7. Tidak melalui kaedah penyulingan tekanan tinggi seperti minyak ikan yang lain yang akan memusnahkan sesetengah nutrien, malah tidak boleh menapis kandungan logam yang membahayakan kesihatan
 8. Disuling menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal iaitu teknologi terkini untuk menghasilkan Omega Guard
 9. Dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietary tiga molekul untuk mengekstrak asid lemak omega-3 yang paling tulen dan paling semulajadi serta dapat menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenic, cadmium, dioksin dan PCB (polychlorinated biphenyl – merupakan bahan kimia industri yang sangat toksik)

KENAPA IKAN LAUT DALAM?

Pada tahun 1970, seorang saintis Amerika, pemenang Nobel price, telah menemui satu rahsia: Penduduk eskimo yang hidup dalam persekitaran yang berbesa mempunyai tahap kesihatan yang berbeza.

Orang eskimo yang hidup di Greenland, Denmark yang bekerja sebagai nelayan tidak menghidap masalah sakit jantung, lelah, tekanan darah tinggi dan kencing manis. Manakala orang eskimo yang menetap di Amerika Utara, yang bekerja sebagai pemburu dan makan utama meraka adalah daging ayng mengandungi banyak kolestrol, menghadapi banyak masalah kesihatan yang berkaitan dengan jantung.

Penyelidikan lanjut mengenai ikan air laut sejuk menunjukkan ianya mengandungi asid lemak tidak tepu yang sangat tinggi iaitu EPA dan DHA yang boleh merendahkan lemak dalam darah, menurunkan pengumpulan platlet darah dan melambatkan pembentukan thrombus, merawat penyakit lelah dan alahan kulit yang berkesan.

Anda, anak atau sesiapa saja ada masalah asthma, alahan, ekzema, masalah sendi (arthritis), batuk yang teruk, anak hyperactive atau menghidap tekanan darah tinggi, masalah kolesterol atau ingin menjaga kesihatan jantung? Maka omega 3 ni adalah wajib untuk anda.

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sayang

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Suplemen Asas and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s