Tips Diet Yang Berkesan Untuk Menurunkan Berat Badan & Mendapatkan Bentuk Badan Idaman Dengan Cara Sihat

FAKTA TENTANG DIET

Kita selalu sebut diet.. diet.. diet..

Tapi kita jarang ambil tahu tentang fakta diet sebenarnya. Sebab tu kadang-kadang kita gagal mencapai misi diet yang kita sasarkan. Sudahnya kecewa kan..

Ok, jom kita sama-sama ambil tahu serba sedikit tentang diet ni.

HANYA 1.5KG SEMINGGU

Terdapat pelbagai jenis diet yang mendakwa mampu menurunkan berat badan dengan cepat sehingga ada yang turun sebanyak 2 -4kg dalam tempoh seminggu. Sebenarnya, berapakah sasaran penurunan berat badan yang realistik dalam seminggu?

Menurut Lauren Slayton, penulis buku The Little Book of Thin, dengan melakukan pengaturan pola pemakanan dan senaman, kita tidak boleh menurunkan berat badan lebih daripada 1.5 kilogram dalam seminggu. Ia lebih stabil dan mudah untuk dicapai berbanding turun berat badan secara ekstrem dalam seminggu, tapi kemudian naik semula.

KURANGKAN 270 KALORI

Pilih hidangan pencuci mulut yang sesuai untuk anda yang sedang berdiet. Lebih baik sekiranya menikmati setengah cawan coklat fondue bersama buah-buahan yang hanya mengandungi 200 kalori berbanding sepotong cheesecake yang mengandungi 470 kalori.

BERSIHKAN RUMAH 2 JAM SETENGAH

Pakar diet Juliette Kellow mengatakan dengan melakukan aktiviti membersihkan rumah selama 2 jam setengah sehari manfaatnya sama baik dengan bersenam di gym (alamak!… saya tak suka kemas rumah… hehehe)

BERSIHKAN PETI SEJUK

Buat housekeeping peti sejuk kita. Menurut saranan Maria Packard dari Dietitians Association of Australia, jika anda nekad ingin berdiet, bersihkan peti sejuk daripada segala makanan yang tidak sihat. Terutamanya makanan ringan. Gantikan isi peti sejuk anda dengan yogurt rendah lemak (macam yang saya buah.. hihii), keju rendah lemak atau potongan buah-buahan dan sayuran yang sedia dimakan.

Letakkan buah-buahan dan sayuran sejajar dengan penglihatan anda apabila membuka peti sejuk (so, bila buka peti sejuk tu tak la nampak benda lain dulu kan). Manakala makanan lain seperti pizza yang tidak habis dimakan disimpan pada bahagian paling bawah. Atau paling senang, tak payah beli pizza lah. Betul tak? Sebab selagi boleh selongkar jer peti sejuk tu nanti terrrjumpa dan terrrmakan pulak kan.

TELUR UNTUK MERANGSANG OTAK

Saintis dari United Kingdom mendapati asid amino yang terdapat pada putih telur dapat merangsang sel otak dengan memberitahu tubuh untuk membakar kalori. Asid amino juga merupakan nutrien dalam protein yang akan sentiasa memastikan tubuh anda dalam keadaan bersedia. Haaa… sebab tu lah saya suka minum ESP Shaklee kerana ia adalah sumber protein terbaik yang mengandungi asid amino dan dihasilkan daripada soya non-GMO.

65% MAKAN BISKUT

Ketika sedang mengalami tekanan fikiran akibat stress kerana pekerjaan atau masalah hidup, ramai yang mengatasinya dengan menikmati makanan enak. Kudapan seperti coklat, biskut atau aiskrim dijadikan pelepas stress. Selain itu dianggarkan sekitar 65% akan menghabiskan sebungkus biskut jika berhadapan dengan hari yang buruk di pejabat. (macam terkena kat muka sendiri jer… hahahaa). Lepas ni kena bawa bekal buah jer lah ke ofis rasanya… tak gituu…

BUKAN SENANG NAK MENURUNKAN BERAT BADAN TAPI TAK JUGA SUSAH

Tak dinafikan, ianya agak mencabar untuk lebih berdisplin dalam mengamalkan diet yang betul. Tapi kita boleh sekiranya kita mempunyai keazaman yang tinggi untuk satu kehidupan yang lebih sihat. Betul tak?

Memang tak dinafikan ramai jugak yang berjaya mencapai kejayaan dalam menurunkan berat badan.

Tetapi seyakin manakah kita yang penurunan berat badan itu berlaku secara sihat? 

Seyakin manakah kita yang apa yang kita hilang itu hanya lemak dan kekotoran / toksin?. 

Bagaimana pula dengan otot dan nutrisi dalam tubuh kita?

Ada kemungkinan kita sebenarnya turut ‘membuang benda berharga’ dari dalam tubuh kita tanpa kita sedar. Konon-kononnya gembiralah sebab dah berjaya kurus tapi sebenarnya mendatangkan mudarat pulak nanti kepada badan sendiri. Kesannya mungkin tak kelihatan dalam jangkamasa pendek.

JOM KITA LIHAT TESTIMONI MEREKA YANG DAH BERJAYA MENURUNKAN BERAT BADAN SECARA SIHAT DENGAN SHAKLEE

Maria - Copy

omega + lecithin

eva-rumbles-shaklee-story_2015

testimoni set diet 11

Inilah bukti-bukti daripada mereka yang dah berjaya turunkan berat badan dengan cara diet sihat dan pengambilan suplemen Shaklee sebagai sokongan. Tapi, suka saya ingatkan disini bahawa hasil adalah berbeza mengikut tahap konsistensi, displin dan komitmen individu. Diet sihat, suplemen & senaman adalah 3 gabungan penting untuk turunkan berat badan dengan berjaya.

CADANGAN SET SHAKLEE UNTUK TURUNKAN BERAT BADAN & SHAPE UP

11800111_1042708909073596_8078657817082229896_n

Anda mengalami masalah berat badan dan ingin turunkan berat badan dengan cara sihat & selamat bersama Shaklee?

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sayang

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Pengurusan Berat Badan and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s