Tips Kulit Cantik Dan Sihat Yang Boleh Diguna Pakai Oleh Lekaki & Wanita Yang Ingin Kekal Cantik & Awet Muda

Hari ni saya nak buat sharing ringkas jer tentang tips untuk dapatkan kulit yang cantik dan sihat. Semua orang nak kulit yang cantik dan sihat kan?… jom baca tips-tips di bawah ni.

TIPS DAN PETUA UNTUK DAPATKAN KULIT CANTIK & SIHAT

  1. Antara faktor penting yang menentukan kualiti kulit dan rambut kita adalah gen dan sejarah keluarga, system saraf dan emosi, dan juga tahap system imun.
  1. Gunakan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit dan cucilah muka 2 kali sehari.
  1. Gunakan penanggal make up sebelum mencuci muka di waktu malam
  1. Gunakan krim pelindung matahari setiap hari walaupun kita tidak melakukan aktiviti luar – sinar UVA juga boleh menembusi tingkap dan sinaran inilah yang menyumbang kepada penuaan, pigmentasi dan kulit gelap. Idealnya, sapukan krimpelindung matahari setiap 3 jam terutamanya kepada yang kerapa terdedah kepada pancaran matahari.
  1. Krim pelindung matahari yang baik mestilah 30SPF keatas. SPF ialah ukuran tahap perlindungan menentang sinaran UVB, dan ia juga perlu mengandungi perlindungan UVA juga. Bahan pelindung UVA yang biasa adalah seperti Avobenzone, Titanium dioxide, Zinc Dioxide, Mexoryl dan Tinosorb.
  1. Alat make-up seperti krim asas (foundation), mineral powders dan bedak kompak sahaja tidak mempunyai pelindung matahari yang mencukupi.
  1. Gunakan krim pencerah yang bertindak secara lembut sebagai langkah pencegahan. Cari produk yang menggunakan bahan botanic seperti Arbutin, Bearberry, Licorice, Mulberry, Ginseng, Gingko, Emblica, Tumeric – cucurma, Grapseed dan vitamin seperti vitamin C dan A, dan Niacinamide.
  1. Secara asasnya, penuaan boleh berpunca daripada genetic, kekurangan senaman dan diet yang tidak sihat. Faktor lain termasuk pendedahan berlebihan kepada pancaran UV, pencemaran dan juga tekanan. Faktor-faktor ini membuatkan kulit lebih cenderung kepada kekeringan dan kekusaman, pigmentasi dan penuaan.
  1. Adalah sangat penting untuk memberi penekanan kepada penjagaan kulit bermula dari zaman remaja lagi.
  1. Reactive Oxygen Species (ROS), iaitu molekul oksigen tidak baik boleh merosakkan sel dan membuatkan penuaan sel menjadi cepat. Antioksidan mampu untuk meneutralkan ROS
  1. Gunakan krim pelembab dengan ajen anti-penuaan pada waktu malam. Untuk kulit yang sentiasa awet muda, gunakan produk yang mengandungi antioksidan seperti vitamin C, E atau bahan botanic seperti teh hijau, grapseed atau pati buah delima, kunyit dan sebagainya.
  1. Anda juga boleh mengamalkan pengambilan produk yang mengandungi Resveratrol dan Coenzyme Q10 atau CoQ10
  1. Bahan-bahan yang terdapat di dapur seperti buah-buahan mungkin kurang berkesan kerana kebiasaannya % nutrisi yang diperolehi daripada buah-buahan ini adalah sangat rendah kerana ia telah hilang semasa melalui proses penyimpanan. Malah banyak diantara buah-buahan yang terdapat di pasaran disembur dengan pelbagai jenis racun serangga dan bahan kimia bagi mengekalkan kualitinya.
  1. Jika anda sudah berumur, gunakan bahan seperti peptida, vitamin A dan retinol, Alpha, beta dan polyhydroxy acid.
  1. Pengelupasan harus dilakukan dengan sangat berhati-hati dan lakukan dengan hanya menggunakan teknik pengelupasan moden.
  1. Elakkan penggunaan skrub granules kerana ia boleh menyebabkan kerosakan kepada kulit yang akhirnya membawa kepada tompokan kegelapan kulit secara perlahan.

Ok, ada 16 semuanya dan saya harap anda dapat sedikit sebanyak manfaat dan info yang boleh kita sama-sama guna pakai untuk mendapatkan kulit yang cantik dan sihat. Yang penting sekali sebenarnya adalah sihat.. bila kita sihat, secara automatik kita akan cantik, kulit cantik, rambut cantik, kuku cantik.. semuanya cantik.

TESTIMONI MEREKA YANG DAH BERJAYA MENDAPAT KULIT CANTIK & SIHAT DENGAN SHAKLEE

CollagenP

Daripada kulit muka yang gelap & kusam, beliau berjaya berubah kepada kulit yang lebih cerah, licin dan cantik selepas mengambil Shaklee Collagen Powder.

 

menew2_zpscf11d24d

Shakee effect yang sangat ketara telah berlaku kepada wanita muda ni selepas beliau mengamalkan suplemen Shaklee. Tengok saja kulit beliau yang dulunya gelap dah berubah menjadi cantik, gebu & mulus sekali.

set cantik 6

Hanya dengan ESP, Vitamin C & Vitamin E wanita ini telah mendapat satu transformasi hebat terhadap kulit beliau yang menjadi semakin canti, putih, licin, gebu dan bebas jerawat batu yang penuh di dahi sebelumnya.

Jadi, secara asasnya penjagaan bukan saja dari segi luaran, tapi yang penting sekali adalah secara dalaman. Tubuh badan kita wajib diberi nutrisi dan mineral yang secukupnya melalui diet sihat & pengambilan vitamin tambahan.

CADANGAN SET SUPLEMEN SHAKLEE UNTUK KULIT CANTIK & SIHAT

6

Anda ada masalah kulit dan perlukan bantuan dan ingin mendapatkan set kulit cantik Shaklee untuk mengatasi masalah tersebut?

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sayang

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Kulit Sihat & Cantik and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s