Binge @ Ketagihan Makanan: Cara Mengawal Masalah Ketagihan Makanan Supaya Tidak Terdedah Dengan Risiko Penyakit

Asyik lapar 24 jam! Pelik?.. Hairan? Di mana silapnya? Apa puncanya? Apakah cara terbaik untuk menangani masalah ini?

Hah! Jangan tak tau yang ketagihan makanan ni jugak ada bahayanya. Kalau selalu kita dengar atau baca tentang ketagihan dadah, arak atau judi jer kan… yang dah memang terang-terangan bawa mudarat.

Tapi ketagihan makanan pun bawa banyak mudarat terutamanya kepada kesihatan.

Kenapa ketagihan makanan ni boleh terjadi?

Ini kerana pada zaman sekarang makan bukan semata-mata fizikal tapi turut berkait dengan emosi dan perasaan. Apa saja yang terlebih atau terkurang boleh menjadi punca kepada ketagihan makanan ni. Paling menakutkan ialah ‘binge’ atau makan mengikut nafsu yang diluar kawalan.

Nafsu terhadap karbohidrat ringkas yang tak boleh dibendung lagi dah. Tujuan menikmatinya bukan kerana untuk menghilangkan kelaparan, tapi untuk memenuhi permintaan nafsu. Bila kita makan, pankreas akan merembeskan insulin. Lebih banyak kita makan, maka lebih banyak insulin dikeluarkan.

Jadi paras glukosa darah pun akan meningkat, menyebabkan tubuh kita terjerumus dalam ‘blood sugar crash’. Kesannya kita menjadi semakin lapar. Maka kitaran pun terbentuk.

Kita akan jadi sentiasa mengidam nak makan karbohidrat à berat badan pun bertambah à kita jadi rasa susah hati à kita perlukan penenang à kita makan lagi karbohidrat sebab nak hilangkan stress tadi à berat badan semakin bertambah à penyakit lain pun datang

Biasanya bila mengidam nak makan karbohidrat, mulalah terbayang kentang goreng, pizza, pasta, roti, donat, kek dan banyak lagi ‘wajah-wajah’ karbohidrat yang cantik menyelerakan lalu depan mata. Sama macam ketagihan lain, ketagihan makanan sangat susah untuk ditinggalkan sebab terasa sayang sangat pada wajah-wajah cantik kek, cupcake, burger, pizza tu.

Lapar boleh menjadi suara paling kuat dalam minda seseorang dan mempunyai pengaruh yang sangat hebat didalam membuat keputusan semasa memilih makanan.

Secara tak sedar, sebenarnya ramai sangat dikalangan kita mengalami penyakit ketagihan makanan cuma ramai yang tak nak mengaku.

Anda nak turunkan berat badan atau risaukan tentang kesihatan tapi pada masa yang sama anda adalah jenis yang susah nak kawal makan? Anda boleh dapatkan bantuan melalui pengambilan nutrisi yang betul bagi menstabilkan metabolisma tubuh dan perjalanan sistem tubuh anda.

CADANGAN SET SUPLEMEN UNTUK MEMBANTU MENGAWAL DIET & KETAGIHAN MAKANAN

11800111_1042708909073596_8078657817082229896_n

Perlukan konsultasi dan tips? Saya sedia membantu sebaik yang mungkin.

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sayang

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Pengurusan Berat Badan and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s