Insomnia: Bagaimana Cara Dapatkan Tidur Yang Lena & Lebih Segar Sewaktu Bangun Tidur

Tidur..

Mesti kita semua mahukan tidur yang selesa dan lena kan? Tidur yang lena akan menentukan kualiti dan produktiviti seseorang tu pada keesokan harinya. Tapi adakalanya tak boleh tidur, gelisah sampai dari malam ke pagi. Sudahnya esok badan jadi letih dan lesu.. mengantuk memang usah dikatalah.

Bagaimana caranya nak dapatkan tidur malam yang lena? Selain daripada mandi dan memakai wangian lembut yang membuatkan kita tenang, pemakanan juga memainkan peranan penting. Menurut Michael Breus, Ph.D., penulis The Sleep Doctor’s Diet Plan, “elakkan minuman berkarbonat dan makanan berempah dan pedas kerana ia boleh membuatkan perut berasa tidak selesa dan kita tak boleh tidur”.

Antara snek yang sesuai dimakan di waktu malam beberapa jam sebelum tidur ialah:

BUAH KIWI

Buah kiwi kaya dengan serotonin, sejenis hormon dan neurotransmitter yang didapati berupaya meningkatkan kualiti tidur dan merasa lebih segar ketika bangun pagi.

BISKUT BIJIAN PENUH DAN KEJU

Mengandungi 80% karbohidrat dan 20% protein, kombinasi ini mempunyai ratio terbaik untuk merangsang serotonin. Pilih keju lembut seperti cheddar atau Swiss kerana ia tinggi dengan asid amino yang membantu meningkatkan tahap simulasi kimia seperti norepinephrine.

PISANG

Sebiji pisang menyumbang hampir 10% daripada keperluan magnesium harian kita, iaitu mineral yang berfungsi memberi ketenangan kepada otak. Kulit pisang sebenarnya mengandungi magnesium yang lebih tinggi. Oleh itu, bolehlah mencuba minuman ini: selepas habis memakan isinya, ambil kulit pisang tadi dan potong, kemudian rendamkan di dalam air panas selama 4 minit dan minum.

JUS CERI

Kajian di dalam European Journal of Nutrition mendapati individu yang meminum jus ini sebelum tidur mendapat tidur yang lebih lena dan lama. Ini mungkin kerana kandungan melatoninnya yang tinggi. Hormon ini membantu memberi keseimbangan kepada ritma circadian kepada keberjagaan dan kemengantukan (atau dikenali juga sebagai ‘body’s clock) seseorang itu.

CARA YANG SAYA GUNAKAN UNTUK DAPAT TIDUR YANG LENA & BANGUN PAGI LEBIH SEGAR

INSOMNIA

Saya ada jalan mudah untuk dapatkan tidur yang lena, malam yang lebih indah dan bangun dengan rasa segar keesokan paginya iaitu dengan mengambil 4 biji Ostematrix Shaklee sebelum tidur. Ostematrix kaya dengan kandungan kalsium, magnesium, fosforus, vitamin D, zinc kuprum, manganese dan boron.

Selain daripada berupaya membekal keperluan kalsium harian untuk orang dewasa, Ostematrix juga memberi banyak kelebihan lain seperti tidur yang lebih lena, keseimbangan ritma jantung untuk malam yang lebih tenang, meningkatkan fungsi sistem penghadaman, menghilangkan rasa kebas, memperbaiki masalah gastrik dan sebagainya. Ia adalah kalsium yang paling seimbang dan mempunyai 99% kadar serapan.

Saya juga mengamalkan pengambilan BComplex kerana BComplex ni sangat-sangat membantu sebagai anti-stress. BComplex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. kesemua 8 vitamin ini perlu ada pada vitamin B Complex untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna.

Lebihan dan kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh. Vitamin B adalah vitamin larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem pencernaan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk kita mengambil vitamin B Complex setiap hari.

Vitamin B1 yang terdapat dalam BComplex Shaklee menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolisma

Anda ada masalah untuk dapatkan tidur yang lena dan sentiasa lesu / tak bertenaga bila bangun pagi? Jangan risau… ikut saja cara saya… dah lebih 2 tahun pun saya amalkan pengambilan suplemen ni.. memang sangat-sangat berkesan.

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sayang

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Info Sihat and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s