Panduan @ Cara Menghadapi Menopause & Apa Yang Boleh Dilakukan Untuk Kehidupan Selepas Menopause Yang Berkualiti

FASA BARU KEHIDUPAN SEORANG WANITA

Setiap wanita pasti akan melalui fasa ini. Satu fasa yang akan memberi banyak perubahan kepada diri sendiri, kehidupan dan orang sekeliling.

Jom kita baca sedikit panduan untuk menghadapi menopause. Panduan ni bukan saja berguna untuk golongan wanita, tetapi juga bagus jika kaum adam untuk turut sama ambil tahu supaya boleh memberi sokongan kepada pasangan masing-masing apabila mereka tiba ke fasa ini nanti.

menopause...a-new-chapter-in-life

Menopause memang telah ditakdirkan dan ia menandakan bermulanya satu lagi fasa baru kehidupan seorang wanita

PERSEDIAAN AWAL

Seorang wanita tidak boleh menunggu sehingga sampai umur menopause untuk menyiapkan diri bagi menghadapi fasa ini. Wanita juga tidak boleh bergantung kepada HRT (hormone replacement therapy) sahaja.

MENJAGA KESIHATAN

Sebaliknya, wanita perlu sentiasa menjaga kesihatan dengan memastikan berat badan terkawal, sentiasa bersenam dan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala.

SENTIASA AKTIF

Kebanyakan wanita yang sihat akan kurang mengalami simptom menopause. Oleh itu, wanita mestilah selalu aktif samada secara fizikal mahupun mental. Katakanlah seorang wanita mengalami simptom menopause, bila aktif mereka tidak akan merasa kesusahan dan kesulitan seperti yang dialami oleh wanita lain.

DAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA

Selain itu, terdepat beberapa vitamin dan suplemen yang boleh membantu mengurangkan masalah semasa menopause. Antaranya ialah vitamin B untuk tenaga, minyak ikan (Omega 3) bagi mengawal kolesterol dan kulit serta kalsium bagi kekuatan tulang.

SOKONGAN DARIPADA SUAMI & AHLI KELUARGA

Tidak ketinggalan, kaum lelaki sebagai suami dan pasangan turut perlu memainkan peranan penting. Ketika ini, si suami perlu membantu wanita secara emosi dan cuba menenangkan mereka. Ini mungkin masanya anda membantu wanita dengan keluarga dan anak-anak supaya mereka boleh berehat dan mententeramkan fikiran. Selain itu bawalah isteri untuk mendapatkan rawatan jika perlu.

Wanita adalah ‘tulang belakang’ sesebuah keluarga. Lelaki perlu tahu jika tahap kesihatan mereka terjejas, urusan keluarga akan turut terjejas kerana menopause boleh menyebabkan wanita sering berubah mood dan tertekan.

Hubungan seks mungkin terganggu kerana mereka mengalami kesakitan dan tiada mood. Sikap memahami ini dapat membantu meringankan masalah wanita dan seterusnya mengelakkan penceraian mahupun masalah besar yang lain daripada berlaku.

Bagi wanita pula, menopause mungkin dianggap sebaga fasa yang terpaksa dihadapi apabila mereka melangkah ke usia tua, tetapi ia juga mempunyai banyak kebaikan. Berada di fasa menopause, wanita bebas daripada belenggu pusingan haid pada setiap bulan. Bagi yang beragama Islam, ini adalah peluang yang baik untuk bebas melakukan ibadah tanpa perlu ada hari-hari ‘cuti’.

Wanita harus menerima menopause sebagai satu titik permulaan kehidupan baru dalam hidup mereka.

Percayalah, sesuatu yang Allah beri itu pasti ada hikmahnya.

CADANGAN SUPLEMEN UNTUK WANITA MENGHADAPI MENOPAUSE / MENJALANI KEHIDUPAN SELEPAS MENOPAUSE DENGAN LEBIH BAIK & BERKUALITI

MENOPAUSE 2

 

 

 

MENOPAUSE

FUNGSI & KELEBIHAN VIVIX

Vivix ialah suplemen berbentuk cecair yang dihasilkan secara saintifik, mengandungi bahan-bahan yang telah melalui beberapa ujian klinikal di makmal yang terbukti dapat member impak positif kepada 4 kunci mekasnima penuaan pada tahap sellular, termasuk perlindungan sel, tenaga sel, penambah baikan sel dan juga keupayaan sel.

Vivix mengandungi resveratrol dan juga proprietari gabungan phytonutrient. Gabungan phytonutrient ini menjadi kunci kepada kandungan antioksidan yang sangat kuat yang terhasil daripada anggur muscadine dan telah terbukti 10 kali lebih berkuasa daripada resveratrol sahaja didalam membantu melambatkan penuaan pada tahap sellular.

FUNGSI & KELEBIHAN GLA COMPLEX SHAKLEE

Kebanyakkan GLA (gamma-linolenic acid) tersedia di pasaran dihasilkan daripada Evening Primrose Oil (EPO), manakala GLA Shaklee diekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO!

Borage juga adalah 3 kali lebih dari segi bioavailabiliti dan 3 kali lebih berkesan daripada EPO. Shaklee mengekstrak GLA dari borage yang ditanam secara organik di kawasan Saskatchewan, Canada.

Herba Tradisi Yang Dipercayai – Borage adalah herba kegemaran orang Barat. Iainya merawat ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, mengeluarkan kahak, melegakan kebas urat saraf dan meningkatkan stamina

Mengawal Selia Estrogen dan Testosteron – GLA membentukprostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS

Melambatkan Menopaus – Memperbaiki keadaan menopause seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman dan depresi (tekanan). Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan dan mengetatkan uterus.

Pengambilan suplemen yang baik boleh membantu wanita yang menghampiri menopause atau telah menopause untuk mendapat kesihatan & kehidupan yang lebih berkualiti. Suplemen akan membantu sistem tubuh untuk berfungsi pada tahap optima kerana kita tidak boleh bergantung kepada bekalan nutrisi dari diet harian yang biasanya tidak seimbang.

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sayang

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Info Sihat and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s