Jangan Abaikan Tanda-Tanda Awal Kencing Manis Ini

Salah satu daripada kunci kepada kehidupan yang baik dengan kencing manis adalah memastikan tahap glukos, atau gula dalam darah terkawal. Sebagai sumber utama tenaga, glukos memainkan peranan untuk memastikan tubuh kita bekerja seperti yang sepatutnya.

Tak kisahlah kencing manis jenis apa, kita mesti sentiasa peka dengan tanda-tanda yang menunjukkan tahap glukos tidak seimbang.

Jika gula dalam darah terlalu rendah:

TANDA @ SIMPTOM: KEADAAN SEPERTI MABUK ATAU TIDAK SEDAR

Otak kita akan terkesan kalau tahap gula dalam darah terlalu rendah.

Glukos rendah boleh menyebabkan kita menggigil atau pengsan.

Apa nak buat: Digalakkan untuk memakai medical bracelet atau rantai yang boleh memberitahu orang lain bahawa kita menghidap kencing manis.

Kalau gula dalam darah terlalu rendah, pengambilan 15 – 20 gram karbohidrat ringkas mungkin boleh membantu. Sebagai contoh, setengah cawan jus oren, 2 sudu besar kismis atau 1 sudu besar gula. Sesetengah orang akan spare hormon yang boleh disuntik yang dipanggil sebagai glucagon dan pesan siap-siap dengan kawan-kawan cara nak suntik in case kalau kita pengsan.

Tapi, kalau lepas minum jus oren atau dah suntik glucagon masih tak membawa perubahan, sila call 999. Kalau gula dalam darah berjaya kembali ke tahap yang kita nak, terus ambil sedikit makanan atau snek untuk mengelakkan ia jatuh semula.

Pastikan doktor dimaklumkan tentang insiden gula dalam darah rendah supaya dia boleh adjust plan rawatan kita.

Kalau tahap gula dalam darah terlalu tinggi:

TANDA @ SIMPTOM: KENCING KERAP / BERLEBIHAN

Male executive running to toilet

Kerap membuang air kecil adalah salah satu simptom penyakit kencing manis

Adalah normal jika seseorang tu buang air kecil sebanyak 84 ounces sehari (lebih kurang 2 liter). Kita jarang kan ambil tahu dah berapa banyak kita buang air kecil sehari. Tapi kalau dah kerap sangat tu, silalah ambil tahu.

Apa nak buat: Individu yang mengalami masalah overactive bladder atau lelaki yang bengkak prostat juga menghadapi masalah kerap buang air kecil. Tapi, asalkan jumlahnya tidak meningkat , ia tidak menandakan yang kita ada glukos tidak terkawal.

TANDA @ SIMPTOM: KEHAUSAN TERLAMPAU

Kehausan mungkin boleh berpunca daripada cuaca yang panas, makanan masin atau melakukan aktiviti fizikal berlebihan. Tetapi kehausan juga boleh disebabkan oleh pembuangan air kecil berlebihan.

Apa nak buat: Minum air kosong minimum 2 – 3 liter sehari. Jika dehydrated, sila dapatkan rawatan segera.

Kehausan adalah signal bahawa kita kena minum air kosong yang lebih tapi kalau buang air kecil lebih daripada 1 gelen sehari, itu adalah petanda bahawa ada yang tak kena.

SET SUPLEMEN UNTUK MENGAWAL PARAS GULA DALAM DARAH

SUGAR CONTROL SET

Cadangan suplemen untuk mengawal paras gula dalam darah seperti yang dicadangkan oleh Pakar Nutrisi Shaklee

Anda mungkin perlu mendapatkan bantuan suplemen untuk mengawal penyakit kencing manis yang anda hidapi ataupun sebagai langkah pencegahan daripada mendapat penyakit kencing manis yang sememangnya merbahaya kepada kesihatan.

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sayang

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Darah Tinggi, Kencing Manis & Kesihatan Jantung and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s