Manfaat Zinc Kepada Kesihatan & Kecantikan Kulit

Zinc, elemen dan mineral yang memainkan peranan penting didalam fungsi enzim, sistem imun, penyembuhan luka dan sel.

MANFAAT ZINC UNTUK KESIHATAN KULIT

Zinc banyak terdapat dalam rawatan luaran kerana kompaun zinc oksida, serbuk putih yang tidak mudah larut dalam air. Terkenal sejak zaman dahulu kerana keupayaannya menyembuh dan sebagai anti-bakteria, zinc oksida ialah produk penjagaan kulit yang pertama digunakan oleh manusia – ia didapati didalam kebanyakan krim sapuan untuk ruam lampin [sumber: WebMD].

Tetapi jika krim muka anda mengandungi zinc oksida, ia adalah berperanan sebagai pelindung matahari. Zinc oksida membentuk lapisan penghalang pada permukaan kulit dan menghalang sinaran UVA dan UVB yang merbahaya [sumber: The New York Times].

Jika kulit anda bersifat sensitif kepada bahan-bahan pelindung matahari yang lain, zinc oksida mungkin pilihan terbaik kerana hampir semua orang tidak alah kepadanya [sumber: Everyday Health]. Kekurangannya? Kerana ia tidak meresap kedalam kulit dan akan menghasilkan kesan lapisan putih pada muka.

zincexplained1

Manfaat Zinc kepada kesihatan (credit photo: freefitnesstips.co.uk)

Ia mungkin tidak menjadi masalah sekiranya digunakan ketika bersantai di kolam renang atau di tepi pantai. Tetapi tidak sesuai sebagai krim muka harian. Oleh itu, cari krim pelindung matahari yang mengandungi zinc oksida mikro (micronized zinc oxide) satu formula baru yang menghasilkan partikel yang lebih halus dan telus [sumber: Hart].

Selain daripada zinc oksida, satu lagi jenis zinc iaitu zinc pyrithione juga digunakan didalam produk penjagaan kulit. Ia adalah bahan yang biasa terdapat di dalam krim, syampu, sabun dan pencuci yang digunakan untuk merawat seborrheic dermatitis, iaitu keradangan kronik yang menyebabkan kuping kemerahan pada kulit kepada dan bahagian kulit yang lain [sumber: Johnson].

Jika anda ada jerawat, zinc boleh membantu mengurangkannya jika diambil secara makan / sapuan.

zinc c

Suplemen Zinc Complex daripada Shaklee hanya RM35.78 sebotol (120 biji)

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sayang

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Suplemen Asas and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s