Khasiat Lobak Ungu & Manfaatnya Kepada Kesihatan

Lobak ungu yang mempunyai warna yang terang ditanam sejak tahun 2,000 sebelum masihi lagi. Rasanya lebih manis berbanding lobak biasa yang berwarna oren tu. Lobak ungu ni bukan saja cantik pada warnanya, ia jugak sangat kaya dengan antioksidan dan nutrien.

DeepPurpleF1_2

Warna ungu yang terhasil daripada sebatian antioksidan yang banyak dalam lobak ungu

MENGANDUNGI ANTIOKSIDAN

Warna ungu pada lobak ungu ni adalah disebabkan sebatian antioksidan yang dikenali sebagai anthocyanin. Antioksidan berfungsi untuk melawan serangan radikal bebas yang menyebabkan kerosakan sel secara kekal dan penyakit kronik seperti kanser, serangan jantung dan kolesterol tinggi. Dengan menambahkan anthocyanin kedalam diet harian boleh membantu tubuh untuk menurunkan paras kolesterol jahat atau “LDL”, disamping membantu melindungi sistem saraf terutamanya dalam otak yang memang sangat mudah rosak akibat oksidasi.

RENDAH KALORI

Lobak ungu secara semulajadinya rendah kalori, jadi kita boleh makan lobak ungu ni sekerap yang kita mahu. 1 cawan lobak ungu mentah memberi 25 kalori dan 5 gram karbohidrat (menurut Persatuan Diet Amerika). 1 cawan lobak ungu kukus mengandungi 50 kalori dan 10 gram karbohidrat – jadi ia sangat sesuai untuk mereka yang sedang cuba untuk menurunkan berat badan.

carrot-colors

Lobak – berbeza warna, berbeza juga manfaatnya kepada kesihatan

TINGGI KANDUNGAN SERAT

Serat ialah kompaun yang sangat bermanfaat dalam membantu penghadaman dan membantu tubuh untuk menyerap nutrien dengan lebih cepat. Untuk diet yang sihat, seorang lelaki memerlukan 38 gram serat setiap hari dan 25 gram bagi wanita. Lobak ungu memberikan 8 gram serat untuk setiap 1 auns hidangan lobak ungu mentah. Serat yang terkandung dalam lobak ungu adalah mudah larut, menyerap air dalam saluran penghadaman dan membentuk kandungan seperti gel. Bila kandungan ini melalui saluran pembuangan, ia dapat membantu menurunkan kolesterol dalam darah dan menstabilkan paras gula dalam darah juga.

VIVIX SHAKLEE

Lobak ungu adalah salah satu daripada ramuan penting yang terdapat dalam tonik botanikal Shaklee yang dipanggil Vivix.

kandungan-vivix-11

Lobak ungu adalah salah satu daripada 4 ramuan semulajadi yang kaya dengan antioksidan dalam Vivix Shaklee

Ianya sumber terbaik vitamin A, mengandungi phytokimia termasuk carotenoids, phenolics, polyacetylenes, isocoumarins dan sesquiterpenes.

Seperti yang saya terangkan di atas tadi, ia juga mengandungi anthocyanins iaitu antioksidan yang sangat mustajab. Ia memberi manfaat termasuklah anti-radang, anti-mikrobial dan anti-carcinogen. Membantu untuk melawan serangan kanser, serangan jantung, kencing manis, SLE, arthritis, sakit buah pinggang dan hampir semua penyakit kronik yang ada.

Selain daripada lobak ungu, Vivix juga dihasilkan daripada anggur muscadine, elderberry (Sambucus Nigra) dan Polygonum Cuspidatum.

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sayang

Nieda

Business Leader & Shaklee Independent Distributor

JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

019-7071977

Advertisements

About ohcantik

Perkongsian info & tips tentang KESIHATAN & KECANTIKAN. Kelebihan menggunakan produk yang mendapat JAMINAN yang sahih dan dihasilkan dari sumber semulajadi dengan sokongan saintis-saintis bertauliah serta ujian klinikal dan landmark study yang sah. Bisness yang memberi peluang FINANCIAL FREEDOM dan PASSIVE INCOME TANPA HAD - Shaklee
This entry was posted in Vivix Suplemen No. 1 Shaklee and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s